Skip to content

In mijn praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die spanning hebben in het lichaam. Als masseur voel ik dat gelijk. Het lichaam krijgt een andere structuur. Spieren staan op spanning en het lichaam wat eerst zo ontspannen aan voelde, staat dan helemaal strak. Alsof ik eerder een blok beton onder mijn handen voel dan een ontspannen lichaam. Met name bij de schouders en rondom de schouderbladen is dat goed voelbaar. Het voelt dan alsof iemand de hele wereld op zijn schouders meedraagt. Bij navraag blijkt dan dat er een verandering is in het leven bv. verantwoordelijker werk, een relatie op spanning, veel angstgedachten, zich zorgen maken over anderen of over zichzelf. Naast al deze gedachten is er te weinig tijd voor zichzelf.

Op dit moment is het leven in alle vormen hectisch en is het een must om zoveel mogelijk terug te gaan naar wie jij echt bent.

Een mooie start om de spanning in het  lichaam te ontladen is een massage met bewuste aanraking en aandacht.

Waardoor is aanraking zo belangrijk?

Aanraking is contact maken. Door aanraking is het mogelijk om angst en stress te laten afnemen. Daarnaast verlicht het pijn. Door de aanraking maakt het lichaam het hormoon oxytocine aan het zogenaamde knuffelhormoon. Daarnaast geeft aanraking ook een boost aan je immuunsysteem.

Op het moment van aanraking voel je de verbinding weer met jezelf en kan je makkelijker landen in jezelf. Als je je eigen lichaam voelt, zit je tegelijkertijd minder in je hoofd.

Aanraken in verbondenheid

Gisteren deed ik een experiment met iemand. Ik wilde weten of het voelbaar was in hoe ik de ander aanraak. Bij de eerste keer ervaarde de ander een koude hand. Op dat moment was ik uit contact met mij zelf. Eén minuut later legde ik mijn hand op dezelfde schouder en was deze zelfde hand warm. Ik had mij namelijk net verbonden met mijzelf, de ander en de omgeving. Het lijkt erop dat deze laatste verbinding contact maakt met een ander veld dat voelt als een krachtveld.

Aandacht en focus

Wat is aandacht? Aandacht is het gericht waarnemen van de omgeving. Door middel van mijn aandacht of focus te brengen naar de ander komt er beweging. Door beweging te brengen en verbinding te maken kom je dichter bij jezelf en je bewustzijn.

Door middel van  aan-raking en aan-dacht komt jouw lichaam in een andere trilling.

 

Back To Top