Skip to content

Neutraal waarnemen is een objectieve blik op jezelf hebben zonder oordeel of verwachting.

Tijdens de ademtherapie leer je om met een neutrale aandacht bij jezelf te blijven. Je maakt letterlijk contact met jezelf. Niet doordat een ander vertelt hoe het moet of hoe je zelf denkt dat het moet maar je leert om bewuster te zijn van jezelf.

 

In mijn praktijk komen mensen met ademklachten zoals hyperventilatie, spanningsklachten, moeite met focussen etc.

Als ik met mensen werk die adem klachten hebben, moet ik in eerste instantie eerst ontkrachten dat alleen ik de wijsheid in pacht heb. Er is heel vaak het idee dat ik als therapeut alle antwoorden paraat heb. En dat is niet zo, want de enige die weet wat goed is voor jou, dat ben jezelf. En de enige die voelt wat er in jou afspeelt dat ben jij.

Wat ik zo mooi vind aan deze manier van werken is, dat je leert om de aandacht weer bij jezelf neer te leggen.  Tijdens deze “niet therapie” doe ik een aantal instructies. Dit zijn instructies in zelf waarneming.

We doen een instructie gericht op de aandacht, beweging of indirecte adem. Na die instructie is er een kort stopmoment, waarin ik je vraag te voelen wat je opmerkt. Je maakt dan weer contact met je lichaam zonder dat je iets hoeft te verklaren of te veranderen aan jezelf. In eerste instantie hebben de meeste mensen daar moeite mee omdat ze niet gewend zijn om het lichaam te voelen zonder oordeel en verwachting. Ook is het vaak lastig om woorden te vinden en te vertalen naar het voelen. Het is goed om dit regelmatig te herhalen en toe te passen en zal het je makkelijker afgaan.

In feite is het een andere toestand van zijn. Niet meer in het reguliere denken aanwezig zijn maar alleen te voelen wat je opmerkt in je lichaam

Dat vraagt in eerste instantie een andere beweging in jezelf, want wij zijn dit niet gewoon

Door je aandacht uit je gedachten, zonder oordeel en verwachting naar dat wat je opmerkt te brengen kom je meer in het nu

Er is dan niet een verleden waar je aan moet haken of een toekomst nodig alleen NU is dan van belang.

En het nu is de eerste stap naar neutraal waarnemen

Back To Top