Skip to content

Bewust is met je aandacht aanwezig zijn.

Ontspannen is verminderen van spanning.

Het proces van bewust ontspannen is een ingang voor spanningsvermindering waardoor je je bewust wordt van je lichaam.

Ja en dan is ontspannen iets wat we allemaal een beetje verleerd zijn. We zitten constant met ons hoofd, brein en gedachten in het verleden en in de toekomst. Zo denken we over gesprekken of situaties die we hebben gehad met anderen. We analyseren ons kapot. We zijn werkelijk bezig met wat er zich heeft plaatsgevonden en is gebeurd. En als we niet bezig zijn met ons verleden, zijn we wel bezig met wat we allemaal nog moeten doen. Dus we zijn bezig met plannen, afspraken maken, doelen stellen voor morgen of voor de komende jaren.

Dan zitten we dus letterlijk in ons hoofd en zijn we bezig met onze gedachten.

Kunnen we dan nog echt ontspannen? Nee

Kunnen we dan echt bewustzijn van onszelf? Nee

Dan is er meer nodig.

Een eerste stap is je lichaam weer echt te voelen, zodat je weer weet, IK BESTA! Dat je niet geleefd wordt door alles wat er van je verwacht wordt maar echt kan voelen; Nu heb ik even een pauze nodig voor mezelf. Dus ontspannen, waarnemen, tijd voor jezelf en echt te doen waar je blij van wordt. Zelf heb ik het nodig om lekker in mijn tuintje te zitten of op het balkon. Lekker bij het water zitten, te luisteren naar het geroep en geluid van de vogels, de zon op mijn huid te voelen. Ik laad mijzelf dan letterlijk op.

Als ademtherapeut zie ik dat mensen vaak na 2 x al een waarneembare verandering laten zien bij binnenkomst. Zelf zijn ze zich dat nog niet bewust. Maar naarmate de “therapie”  (methode van Dixhoorn) vordert, merken zij ook een waarneembare verandering in zichzelf, waardoor ze zich weer langzaam een ander mens kunnen voelen. Een eerste stap naar lichaamsbewustzijn. Zelf breng ik elke ochtend als ik wakker wordt als eerste mijn aandacht naar mijn lichaam.

Zo start ik bij mijn voetzolen en eindig ik tussen mijn oren, zodat ik weer weet : Hier ben ik. IK BESTA!

Back To Top