Skip to content

Hoe werkt en beweegt onze adem?
Hoe ziet onze adem fysiologisch in elkaar?
Welke hulpbronnen heeft ons lichaam nodig om er voor te zorgen dat wij kunnen ademen en daardoor bewegen en functioneren op deze mooie aarde? Dus hieronder een verhaal over de fysiologie van de adem.

Ademen is simpelweg gezien het in en uitstromen van lucht. Wij krijgen hierbij bijvoorbeeld hulp van onze ademspieren om dit te faciliteren. Onze ademspieren helpen ons om het volume van onze ademhaling qua inhoud in de breedte en/of de lengte te wijzigen.
Als onze luchtwegen open zijn, stroomt de lucht de longen in en uit. Deze beweging gaat door onze gehele romp van de bekkenbodem tot aan de bovenste rib. In het midden van onze romp zit het middenrif. Het middenrif is een koepelvormige spierpleesplaat die de buikholte scheid van de borstholte. Als het middenrif aan het werk is, kan de adem zich in drie richtingen op bewegen.
De adem beweegt naar beneden, richting je voeten.
De adem beweegt zich naar opzij, in de breedte
De adem beweegt zich naar voren, in je buik.

Wij hebben dus de ademspieren en het middenrif die zich met onze adembeweging bemoeien en op nummer drie staan de tussenribspieren. Deze bewegen zich omhoog richting de nek. Naast al deze hulp die onze adem krijgt, zijn er nog de buikspieren. De buikspieren die helpen het middenrif om omhoog te bewegen met uitademen en de bekkenbodemspieren helpen om de uitademing te ondersteunen. Een knap staaltje werk toch?

Het ademen gebeurt onbewust (gelukkig maar). En dat onbewuste proces van ademen wordt fysiologisch weer aangestuurd door de hersenstam. De hersenstam staat onder invloed van je emoties (het emotionele brein) en de hersenschors (je denken)
Onze ademhaling wordt door veel dingen beïnvloed, bijvoorbeeld door je emoties. Je bent boos, maar je laat het niet zien. Je lichaam wordt strak en gespannen, waardoor je ademhaling niet meer in je gehele romp voelbaar is.
Naast je emoties wordt je adem ook beïnvloed door je denken Zo zie je bij mensen die last hebben van faalangst en denken “oh dat gaat mij niet lukken, dat de adem even stokt. Je bent gespannen, je ademhaling wordt vastgezet, waardoor het niet meer kan stromen.
Je adem is voortdurend in beweging en veranderd constant.
Als je helemaal in je lichaam aanwezig bent, is het mogelijk je adem door je hele lichaam voelen.
Soms hebben we zo lang onder spanning gestaan dat het lastig is om je adembeweging nog vrij te laten stromen.

Maar voor alles is een weg.

Wil jij je adem weer vrij laten stromen

www.voelendbewustzijn.nl
info@voelendbewustzijn.nl

Back To Top